הולנד - IDFA - International Documentary Film Festival Amsterdam

(מועדי הגשה: תחילת מאי – לסרטים שהפקתם הסתיימה עד אפריל של שנת הפסטיבל. תחילת אוגוסט – לסרטים שהפקתם הסתיימה לאחר אפריל של שנת הפסטיבל)

ללא ספק אחד הפסטיבלים הגדולים והחשובים בעולם בתחום הקולנוע התיעודי. הוא נוסד בשנת 1988 ומתקיים באמסטרדם מדי שנה בחודש נובמבר. הפסטיבל מוקדש לחשיפת הקהל לסרטים נועזים ופורצי דרך בתחום הדוקומנטרי ופועל ליצירת מנגנוני מימון יצירתיים.

לפסטיבל מתקבלים סרטים תיעודיים באורכים שונים, למסגרות תחרותיות וגם למסגרות פנורמה. התחרות המרכזית היא תחרות הסרט התיעודי הארוך VPRO, לצידה תחרות לסרטים שאורכם פחות מ-60 דקות (NTR), התחרות לסרט ביכורים ולסרטי סטודנטים. תחרות לסרטים העוסקים בתחום המוסיקה, חביב הקהל ותחרות נפרדת המוקדשת ליצירה הולנדית.

בפסטיבל ישנם פרסים ותוכניות מגוונות שהבולטות בהן היא ה DocLab החוקרת את הקשר בין קולנוע תיעודי לניו מדיה, תוכנית סרטים המיועדים לילדים (Kids & Docs) תכנית לסרטים שזכו להצלחה בפסטיבלים בינלאומיים אחרים, תכנית לסרטי תיעודה אקספרימנטליים (Paradocs), תוכנית המציגה סרטים העוסקים בהיסטוריה ועוד.

במקביל לפסטיבל מתקיים "הפורום", שנועד לגייס מימון עבור קו-פרודוקציות באמצעות שילוב בין פיצ'ינג לפגישות אישיות. כמו כן, מפעיל הפסטיבל Docs for sale, שוק מוביל לסרטים תיעודיים. בנוסף מתקיימות סדנאות מקצועיות ופאנלים עבור אורחי הפסטיבל הרבים, שנעמדים בכ-3,000 אורחים בינלאומיים בכל שנה.

הקולנוע הישראלי זוכה לייצוג נכבד בפסטיבל ובהחלט יש לשים אליו לב. בשנת 2015 השתתפו בתחרות הרשמית הסרטים "פרינסס שואו'' של עידו הר, ''בת זונה'' של נירית אהרוני, "קרדיט לרצח" של ולאדי אנטונביץ'. "בית האילמת" של תמר קיי השתתף בתחרות סרטי הסטודנטים וזכה בפרס מיוחד של חבר השופטים. באותה שנה הוקרנו מחוץ לתחרות מספר סרטים ישראלים נוספים: "חפיפה" של איריס זכי, "שיח לוחמים – הסלילים הגנוזים'' של מור לושי, ''מיסטר גאגא" של תומר הימן ו"ויטה אקטיבה", ביוגרפיה רוחנית של חנה ארנדט'' בבימויה של עדה אושפיז. ב 2016 זכה "מוות בבאר שבע"  של טלי שמש ואסף סודרי, בפרס הסרט באורך ביניים הטוב ביותר ובמסגרת תחרות סרטי סטודנטים הוקרנו "חבר שלי, יניב"  של מעיין שוורץ ו"להפוך את האבנים" של ניר דבורצ'ין.

accessibility